Inlägg taggade med Promenad.

Nytt År 2022!

Gott Nytt År! Så här i början av året har vi ny energi och en massa inspiration till nya idéer för hemsidan och Låna en Hund tjänsten. Hundägandet i Sverige fortsätter växa och vi kan se att behovet av att hitta hjälp lite då och då växer också eftersom vi fortfarande lever med pandemin och möjligheten att jobba och studera hemifrån kommer nog att stanna kvar. För samma anledningar betyder det att flera människor, som tar det rätta beslutet att de inte själva har tid att ge en hund ett värdigt liv, kan umgås med hundar och hjälpa en hundägare då och då.

Låna en Hund har skapat många fina, nya relationer under 2021 och kommer fortsätta göra det framöver också. Till exempel Linda och hennes syster som lånar Ellie och Jack då och då när de går sina långa promenader i skogen. Det ger Ellie och Jacks ägare lite mer egen tid till annat vissa dagar. Det skapar även en relation mellan dem alla så det känns tryckt att lämna Ellie och Jack hos Linda en längre tid om så behövs.

På tal om inspiration så har vi tidigare berättat att Låna en Hund kom till efter att vi hittade en liknande tjänst i England, Borrow My Doggy. Vårt mål är att genom Låna en Hund, skapa små och starka communities med hunden i centrum. Genom det gemensamma intresset för hunden skapar man nya bekantskaper och relationer i sitt närområde. Det är ett sätt att hitta nya vänner, kanske även kärlek

Nu är det jul igen!

Vi börjar närma oss jul och i år är den många nya hundägare som firar sin första jul med hund. Det är skoj att ha en ny familjemedlem att fira tillsammans med. 8 av 10 hundägare köper julklappar till sin hund, kommer du göra det? Och hur många köper en present till sin lånehund, eller en hund som finns i den större familjen och vänskapskretsen man kanske ska fira jul med.

I detta blogginlägg tänkte vi inspirera er lite och tänka på andra typer av presenter än ett stort tuggben eller en leksak, lite allt möjligt till en hund eller en hundälskande hundlånare. Notera att vi inte har något betalt samarbete med de vi länkar till nedan, det är bara förslag på sådant vi har sett och testat själva.

Tänk även på att när man har etablerat en relation med sin lånehund och ägaren så kan man kanske lära sig något nytt tillsammans med sin lånehund.

Har ni sett hemsidan www.bakamedmatte.se Här finns en massa bra hundvänliga recept (titta på godisgranarna – helt fantastiska!), man kan köpa formar för att göra egna hundkakor och annat pynt och skoj.

En annan fantastisk present så här i vintertid är aktiveringsmattor. Titta på https://www.facebook.com/jfcraftssweden som gör handgjorda aktiveringsleksaker i fantastiska färger som du kan välja själv.

Att ge bort en gåva till Hundstallet, Hundar Utan Hem eller en annan djurorganisation är också en superbra present. Alla hundälskare vill hjälpa hundar och man kan köpa gåvekort hos de flesta organisationer. Du gör hundälskaren glad och ser till att en hund får en möjlighet till en andra chans.

En annan idé är att köpa en kurs hos en hundtränare eller Brukshundklubb. Det finns allt ifrån ”prova på” och hela kurser. Alla hundar mår bra av att aktiveras, och så här på vintern är det roligt att gå en kurs som är inomhus, som Nosework. Eller köp en onlinekurs hos en av Sveriges alla fantastiskt duktiga tränare. Leta efter kurser nära där hundägaren eller hundlånaren bor.

Vad ni än gör i jul så önskar vi er alla ett fantastiskt julfirande med er hund/lånevovve och allt gott inför 2022!

Så många beslut!

Jag ville ha denna blogg Hundnytt på hemsidan för det finns så mycket vi vill berätta om när det gäller Låna en Hund och hundar generellt. Men eftersom det finns så mycket skoj och intressant att skriva om så är det också svårt att bestämma sig, lite som när vi står inför valet – vilken hund vill jag ha?!?!

Förra inlägget handlade om bra kunskap att ha innan man blir hundägare eller hundlånare. Den kunskapen är generell och gäller alla hundar. Men vad ska man tänka på i nästa steg, när man väl ska välja vilken typ av hund jag vill äga eller låna.

Jag älskar amerikanska staffordshire terriers, eller amstaffs, eller staffies, som de också heter. Jag tycker de alltid ser så glada ut och alla amstaffs jag har träffat är så goa, snälla, och älskar att leka. De tycker om att sova länge på morgonen, det gör jag också! Men den typen av hund passar inte in i mitt liv och familj. Det är en vakthund och vi bor i ett område där det finns mycket hundar och mycket folk som rör sig omkring oss. Vi har också många vänner (särskilt barn) och familj som vi hälsar på och som kommer hem till oss. Även om jag vet att hundar som är vaktraser kan vara underbara familjehundar, så finns det bättre hundraser eller blandningar som passar in i vårt liv.

Vill du ha en soffpotatis, eller en maratonlöpare? Vill du ha en hundkompis som kan vara med dig överallt eller tycker du själv om att vara mera själv med din hund? Vill du ha en snäll promenadkompis vid din sida, eller en hund som vill aktiveras?

Som vi berättade i förra inlägget, läs gärna om rasen hos Svenska Kennelklubbens hemsida. Om det är en blandras, fråga hundägaren/uppfödaren om vilka raser som är i hunden. Det är viktigt för alla att hunden, ägaren och lånaren passar varandra.

Månadens tips:

Har ni sett nya hunddejting appen DogDater? Där kan man hitta en ny hundkopis till sin hund!

Hundvakt, dogwalker, hundpensionat, hunddagis, mobilthunddagis, bonusmatte!

Hundvakt, dogwalker, hundpensionat, hunddagis, mobilthunddagis, bonusmatte! Kär tjänst har många namn!

Just nu är det semester men den börjar närma sig sitt slut. Vi hoppas ni har fått njuta och mysa med er hund, kanske en ni har passat, eller fått besök av i sommar.

Idag berättar Dagens Nyheter om hur olika hundorganisationer befarar att flera hundar kommer att lämnas in för omplacering när ägarna inser att de inte kan få vardagen för familj, arbete, skola och hund att gå ihop.

I Sverige har vi tur att det finns så många olika hundtjänster. Hundpassningssektorn har utvecklats enormt de senaste åren med fler och fler hunddagis, dogwalkers och hundvakter som etablerar sig. Och det är inte så märkligt med tanken på att hundägandet öker hela tiden i Sverige. I den perfekta världen så vet vi att alla hundägare vill vara med sin hund hela tiden. Men verkligheten med jobb, handla, resor och annat gör att då och då, eller även regelbundet, behöver man hjälp med att motionera hunden och se till att den kommer ut.

Vad vi hoppas att Låna en Hund kan erbjuda är möjligheten att skapa ett litet nätverk av några personer i ditt närområde som älskar hundar och vill hänga med din hund, helt gratis, för att de älskar hundar. Fler och fler arbetar hemma. Studenter har lämnat sin familjehund i hemstaden och vill ha sällskap i sin studiestad. Hundvana pensionärsparet vill ha frihet att resa men vill också hänga med en hund när de är hemma. Barnfamiljen som älskar att vara ute i naturen vill ha hund men får inte ihop det i vardagen.

Men det tar tid att etablera ett bra nätverk av hundälskar åt sin hund. Man måste testa sig fram.

Om du är hundägare, titta in hos oss och se vilka hundlånare det finns i din närhet som kanske skulle kunna vara till hjälp då och då. Om du är en hundälskande hundlånare, skapa en profil och berätta om varför just du vill hjälpa till.