Inlägg taggade med hundkunskap.

Kan Hundar Drömma?

Hundar och drömmar

Hundar är underbara kompisar som ger så mycket glädje och kärlek i våra liv. De är lojala, lekfulla och alltid där för oss, oavsett vad. Men har du någonsin undrat vad som händer i en hunds sinne när de sover? Drömmer de, precis som vi gör?

Svaret är ja, det är mycket troligt att hundar drömmer. Faktum är att hjärnvågsaktiviteten hos hundar under REM-stadiet (rapid eye movement) av sömn liknar den hos människor, vilket är då de flesta drömmar inträffar. Så, precis som vi, kan hundar uppleva levande bilder och känslor medan de sover.

När hundar drömmer kan de göra ryckningar och göra ljud, precis som människor gör. Dessa rörelser och ljud liknar ofta de de gör när de är vakna, som att springa, skälla eller leka. Detta tyder på att de kan uppleva samma typer av aktiviteter och förnimmelser i sina drömmar som de gör i verkliga livet.

Men vad drömmer hundar om? Det är svårt att säga säkert, men det är troligt att deras drömmar påverkas av deras erfarenheter och omgivning. Till exempel kan en hund som spenderar mycket tid på att leka i parken drömma om att springa och leka med andra hundar. En hund som bor med en katt kan drömma om att jaga efter en kattvän.Det är också möjligt att hundar drömmer om sina ägare och det speciella band som de delar. Hundar är otroligt lojala och kärleksfulla varelser, och de bildar ofta djupa känslomässiga förbindelser med sina ägare. Så det är möjligt att de drömmer om att spendera tid med oss, mysa i soffan eller gå en promenad.

Sammanfattningsvis, hundar drömmer verkligen, precis som vi gör. Även om vi kanske aldrig vet exakt vad som händer i en hunds sinne när de sover, är det tydligt att deras drömmar troligen påverkas av deras erfarenheter och relationerna de har med oss. Så nästa gång du ser din lurviga vän rycka och göra ljud medan de sover, bli inte orolig – de drömmer bara en trevlig hund dröm!


Glad jul önskar teamet hos Låna en Hund

Hur är det att låna en hund?

När man pratar med folk om Låna en Hund och vad hemsidan erbjuder så får vi väldigt många positiva reaktioner. Det kan vi också se på hemsidan då vi har många lånare som skapar profiler. Men hur är det att låna en hund? Det viktigaste är ju att man får till en bra relationen med hunden man ska låna, men även en bra relation med hundägaren. Som lånare har vi nog mycket erfarenhet av att träffa och lära känna nya människor, men mindre erfarenhet av att lära känna en hund.  

På hemsidan finns rekommendationer om hur man lär känna varandra, steg för steg. Vi har även en Checklista man kan använda för att få information om hunden från hundägaren. Men en bra relation bygger man upp med en hund genom samarbete, och främst lek och mys! Här kommer ett tips om en liten övning man kan göra med hunden efter att man låtit den nosa på dig och man märker den känner sig bekväm med dig. 

  1. Få till kontakt mellan er 

Ha flera godisar i handen 

Ha hunden framför dig - näsa mot nos 

När hunden tittar på dig – ge en godis och säg “bra” eller “rätt” 

Uppreppa 2-3 gånger. 

Snurra sedan lite till sidan så hunden måste flytta på sig så att komma framför dig igen – nos mot näsa.  

Vänta på att hunden kommer själv. Den brukar snabbt förstå var godiset är! Ge en godis igen när den kommit runt framför dig.  

Upprepa 2 –3 gånger. 

Lycka Till!!!! 

Sommar, sommar, sommar

Den refrängen kan vi alla och förknippas starkt med en svensk sommar då vi är ute så mycket som möjligt. För hundar är sommaren underbar också. Deras flock är ofta hemma mycket mer, vill vara ute och promenera eller leka, bada och bara hänga.

Just nu är det väldigt varmt i stora delar av Sverige, och lika mycket som vi vill hjälpa att dela med oss av våra härliga hundar, så vill vi dela med oss av alla goda råd som kommer från olika håll nu under sommaren.

Det är så klart viktigt att hundarna inte blir för varma. Hos Agria hittar man massa tips om hunden i värmen.

Lämna inte hunden i bilen om den inte kan stå helt öppen, i skuggan och med silverduk.

Man kan även hjälpa hunden att hålla sig sval genom att göra svala godbitar, till exempel, lägg hundgodis i en isbitshållare och fyll med vatten. Frys och ge till hunden att gnaga och slicka på. Många hundar tycker om vattenmelon; det kan man mixa och blanda med lite vatten och frysa också.

Men framförallt, ha skoj! Låt hunden bada! Ta härliga promenader i skogen och plocka bär! Sitt i skuggan men en sval drink och låt hunden tugga på ett tuggben. Och njut, njut, njut!

Så många beslut!

Jag ville ha denna blogg Hundnytt på hemsidan för det finns så mycket vi vill berätta om när det gäller Låna en Hund och hundar generellt. Men eftersom det finns så mycket skoj och intressant att skriva om så är det också svårt att bestämma sig, lite som när vi står inför valet – vilken hund vill jag ha?!?!

Förra inlägget handlade om bra kunskap att ha innan man blir hundägare eller hundlånare. Den kunskapen är generell och gäller alla hundar. Men vad ska man tänka på i nästa steg, när man väl ska välja vilken typ av hund jag vill äga eller låna.

Jag älskar amerikanska staffordshire terriers, eller amstaffs, eller staffies, som de också heter. Jag tycker de alltid ser så glada ut och alla amstaffs jag har träffat är så goa, snälla, och älskar att leka. De tycker om att sova länge på morgonen, det gör jag också! Men den typen av hund passar inte in i mitt liv och familj. Det är en vakthund och vi bor i ett område där det finns mycket hundar och mycket folk som rör sig omkring oss. Vi har också många vänner (särskilt barn) och familj som vi hälsar på och som kommer hem till oss. Även om jag vet att hundar som är vaktraser kan vara underbara familjehundar, så finns det bättre hundraser eller blandningar som passar in i vårt liv.

Vill du ha en soffpotatis, eller en maratonlöpare? Vill du ha en hundkompis som kan vara med dig överallt eller tycker du själv om att vara mera själv med din hund? Vill du ha en snäll promenadkompis vid din sida, eller en hund som vill aktiveras?

Som vi berättade i förra inlägget, läs gärna om rasen hos Svenska Kennelklubbens hemsida. Om det är en blandras, fråga hundägaren/uppfödaren om vilka raser som är i hunden. Det är viktigt för alla att hunden, ägaren och lånaren passar varandra.

Månadens tips:

Har ni sett nya hunddejting appen DogDater? Där kan man hitta en ny hundkopis till sin hund!