Frågor & svar

Här hittar ni svar på alla frågor ni kan tänka er om medlemskap, hur det fungerar och hur vi gör det så säkert som möjligt.

Allmäna frågor

Vad är Låna en Hund?

Låna en Hund är en platform och community där hundälskare kan få kontakt med hundägare för att gemensamt ta hand om hundägarens hund eller hundar. Alla som blir medlemmar, både hundlånare och hundägare, erbjuder sin tid eller hund helt grattis.

Alla mår bättre av att bli medlem och använda Låna en Hund:

• Hunden får mer motion och stimulans med nya människor och upptäcktfärder
• Hundägaren vet att hunden är med en person som de kan lita på 
• Hundlånare får bättre hälsa, både fysiskt och mentallt, av att få vara med en hund

Hur skapar man en profil?

När man har registrerat sitt intresse genom att ange sin e-mejladress, och bekräftat den, så loggar man in och skapar sin profil. Lägg gärna in bilder och en beskrivning om dig, din hund, och vad du söker. Mer information om detta finns under svar för Hundägare och Hundlånare.

Är det gratis att skapa en profil?

Ja, det är helt gratis att skapa en profil och alla medlemmar kan se din profil, om du inte bestämmer dig för att dölja den.

Hur tar jag kontakt med en hundägare eller lånare?

För att skicka meddelanden till varandra behöver man vara premiummedlem. 

Vad får man när man är premiummedlem? 

Som premiummedlem får du möjligheten att använda Låna en Hunds egna kommunikationsfunktion för att ta kontakt med andra premiummedlemmar. Det är ett internt och säkert system. Det gör det möjligt för dig att ta kontakt utan att ge ut ditt telefonnummer, e-mejl eller adress men ändå bestämma träff med en lånare eller hundägare.

Varför måste jag registrera mitt kreditkort för att få en gratis provperiod?

Det är främst kommunikationsfunktionen man betalar för som premiummedlem, så det är därför man registrerar sitt kreditkort. Om man får en gratis provperiod så dras inget bleopp från ditt kort förrän efter den perioden har tagit slut. Och då får du ett meddelande innan gratisperioden tar slut, så du kan bestämma dig om du vill fortsätta och betala för premiummedlmeskapet. 

Oavsett om du bara har ett test konto eller om du är premiummedlem, så kan du få meddelanden från lånare eller hundägare. MEN man kan bara skicka och läsa meddelanden när man är premiummedlem. Om du bara har skapat en profil och inte betalat för att bli premiummedlem, och får ett email som säger att du har olästa meddelanden, så har en premiummedlem (lånare eller hundägare) tagit kontakt med dig för det vill träffas. 

Logga in i din profil, klicka på Redigera Profil och klicka på Prenumerationer i vänstra menyn. Där kan du välja att bli premiummedlem (250kr/år - lånare; 450kr/år - hundägare). Då kan du läsa dina meddelanden och skicka svar, och äntligen träffa den där hunden eller lånare så att fler kan njuta av hundar!

Hur börjar jag?

Ta gärna en titt runt på hemsidan och tänk igenom om detta är något som passar dig och din hund. Som hundägare är det viktigt att känna att man själv vill låna ut sin hund till en annan hundälskare, och att ens hund eller hundar vill träffa nya människor och möjligen nya hundar. När du känner att det är rätt kan du skapa en profil.


Hur vet jag att det finns hundlånare i mitt närområde?

När du har skapat en profil och blivt medlem kommer du att hamna på en sida som visar dig hundlånare i ditt närområde. De visas på en karta med en pin och även i en lista med ett typ av kort som visar deras namn och kort beskrivning av varför de vill låna en hund.
Om du ser någon du tror verkar intressant kan du skicka dem ett medelande på en chatt inom Låna en Hund tjänsten.

Hur gammal måste jag vara för att vara medlem?

Du måste ha fyllt 18 år. Vi kontrollerar det genom att begära personnummer som vi verifierar.

Varför bestämmer sig hundägare för att gå med?

Hundägare blir medlemar för flera anledningar, här är några exempel:

- Främst är det för att hitta mer kärlek och uppmärksamhet för sin hund.
- Man får en direkt och personlig kontakt mellan lånare och ägare
- Man lär känna andra hundälskare i sitt närområde, och skapar nya vänskaper
- Man blir del av en hund community som delar med sig av massa bra hundtips, så som promenadområden, platser ditt man kan ta med sig hunden, träningstips och annat skoj.


Ni kan läsa hundägarnas egna berättelser här.

Vilka typer av hundar kan man registrera på Låna en Hund?

Man kan registrera alla raser. Det enda vi begär är att hunden aldrig har vissat agressivitet mot andra människor eller djur. Som ägare måste ni vara säkra på att er hund kommer att tycka om att få mer kärlek, mys och motion. När du registrerar hunden väljer du vilken ras den är (eller blandras) och storlek så att en lånare fort förstår vad det är för hund.

Hur skapar jag en ägareprofil?

När du klickar dig till att bli medlem som hundägare får du ett forulär att fylla i. Se till att fylla i all den information som begärs. Du kan registrera flera hundar i en enda profil.

Hur gör jag min profil attraktiv så att lånare kontaktar mig?

Det viktigaste är att man är ärlig och berättar varför man har blivt medlem, vad man vill att sin hund ska få uppleva när de är tillsammans med en lånare, och vad för typ av lånare du letar efter. Berätta gärna om vad din hund tycker om och kanske inte tycker om. Att lägga upp bilder är väldigt bra då det ger lånaren en möjlighet att tänka sig in i att vara med din hund.

Hur vet jag att det är säkert att låna ut min hund?

Låna en Hund är en digital community med målet att föra samman hundälskar som bor nära varandra för att förbättra hundarnas liv. Vi säkerhetställer att de personnummer och adress som hundlånare anger matchar.

Vi ger inte ut någon personlig information genom tjänsten. Vi har en egen chattfunktion där medlemmar kan kommunicera och även bestämma den första träffen, utan att vara tvungen att ge ut sitt egna telefonnummer eller adress.

Se alltid till att ni träffar lånaren personligen, tillsammans med er hund, minst en, men helst två gånger innan ni låter lånaren vara ensam med din hund. På så sätt kan ni själva känna er trygga med lånaren.

Ni kan också rapportera till oss händelser eller annat som ni känner inte är bra. Vi undersöker all rapportering och ser till att åtgärder vidtas om de behövs.

Varför måste jag ange mitt personnummer?

Låna en Hund, likt många community tjänster på nätet, fungerar på grund av att medlemmarna kan lita på varandra. Vi ber om ert personnummer så vi kan kontrollera att det namn och adress ni anger passar ihop och att vi därmed kan känna oss säkra att presentera er som hundägare till lånare. Det ger också en trygghet till lånaren som vet att vi har detta kontrollmoment.

Vi hanterar denna information helt konfidentiellt och enligt Dataskyddslagen. Det är bara ni själva och administratören av tjänsten som kan se denna information. Ni kan läsa mer om detta i vår länk om Sekretess.

Varför är första mötet så viktigt?

Låna en Hund är en platform och community för människor som älskar hundar men det är viktigt att man lär känna den personen man tror man kan låna ut sin hund till. Vi rekommenderar därför starkt att ni som hundägare:
• Bestäm träff med lånaren vid en plats där hunden är van vid att vara så att den känner sig lugn och trygg i miljön.
• Ta en lugn promenad tillsammans med lånaren och låt hunden lära känna sin nya vän i sin egen takt.
• Ta gärna med favoritleksak och/eller godis så att lånaren kan få leka och gossa med din hund
• När du känner dig bekväm och ser att din hund är bekväm med lånaren, bestäm er för nästa träff.

Hur börjar jag?

Ta gärna en titt runt på hemsidan och tänk igenom om detta är något som passar dig. Tänk igenom varför du skulle vilja låna en hund och vilken typ av hund som skulle passa ditt behov. Du kan läsa om andra hundlånare här.

När du känner att du vill försöka hitta en hund att låna så kan du bli medlem och skapa en profil.

Hur vet jag att det finns hundar att låna i mitt närområde?

När du har skapat en profil och blivt medlem kommer du att hamna på en sida som visar dig de hundar som finns i ditt närområde. De visas på en karta med en pin och även i en lista med ett typ av kort som visar deras namn och kort beskrivning av varför de vill låna en hund.

Om du ser någon du tror verkar intressant kan du skicka dem ett medelande på en chatt inom Låna en Hund tjänsten.

Hur gammal måste jag vara för att vara medlem?
Du måste ha fyllt 18 år. Vi kontrollerar det genom att begära personnummer som vi verifierar.

Varför bestämmer sig hundlånare för att gå med?

Hundlånare blir medlemar för flera anledningar, här är några exempel:
- Främst är det för att man vill ha en egen hund men det passar inte in i ens liv för olika anledningar och därför vill man kunna vara med hundar då och då
- Man älskar att gå promenader ute i naturen och vill gärna ha sällskap
- Man har själv hund och vill hitta nya hundkompisar till sin egen hund
- Man vet själv att det kräver mycket engagemang och tid för en hundägare, och man vi gärna dela detta engagemang, och avlasta för hundägaren då och då

Ni kan läsa hundlånares egna berättelser här.

Vilka typer av hundar kan man låna på Låna en Hund?

Man kan låna alla raser. Det enda vi begär är att hunden aldrig har vissat agressivitet mot andra människor eller djur. Ni har kanske en idé om vilken typ av hund ni tycker om. Läs gärna om olika raser på Svenska Kennelklubbens hemsida så ni lär er lite mer om de olika raser ni har tänkt er att låna. Då kommer ni ha lättare att bestämma er för vilken hund passar de lånebehov ni har.

Hur skapar jag en lånareprofil?

När du klickar dig till att bli medlem som hundlånare får du ett formulär att fylla i. Se till att fylla i all den information som begärs.

Hur gör jag min profil attraktiv så att ägare kontaktar mig?

Det viktigaste är att man är ärlig och berättar varför man har blivt medlem, varför man gärna vill låna en hund and vilka typer av aktiviteter du har tänkt dig att göra med hunden. Berätta gärna om dig själv och dina andra intressen. Att lägga upp bilder är väldigt bra då det ger ägaren en möjlighet att bättre förstå vem det är som ska låna deras hund.

Hur vet jag att det är säkert att låna en hund?

Låna en Hund är en digital community med målet att föra samman hundälskar som bor nära varandra för att förbättra hundarnas liv. Vi säkerhetställer att de personnummer och adress som medlemmar anger matchar ihop.

Den andra viktiga säkerhetskontrollen är att vi ber hundägare och hundlånare att träffas, tillsammans med hunden, minst en, men helst två gånger innan man som lånare tar hand om hunden själv. Vi ber också medlemmar följa Låna en Hunds Koppeltvång, se mer nedan.
Vi erbjuder också veterinärtjänsten FirstVet för alla medlemmar. Läs mer om FirstVet nedan.
Ni kan också rapportera till oss händelser eller annat som ni känner inte är bra. Vi undersöker all rapportering och ser till att åtgärder vidtas om de behövs.

Varför måste jag ange mitt personnummer?

Låna en Hund, likt många community tjänster på nätet, fungerar på grund av att medlemmarna kan lita på varandra. Vi ber om ert personnummer så vi kan kontrollera att det namn och adress ni anger passar ihop och att vi därmed kan känna oss säkra att presentera er som lånare till hundägare. Det ger också en trygghet till hundägaren som vet att vi har detta kontrollmoment.
Vi hanterar denna information helt konfidentiellt och enligt Dataskyddslagen. Det är bara ni själva och administratören av tjänsten som kan se denna information. Ni kan läsa mer om detta i vår länk om Sekretess.

Hur tar jag kontakt med andra medlemmar?

För att skicka meddelanden till varandra så behöver man registrera sig som premiummedlem. Att vara premiummedlem kostar 250 kr/år för lånare och 450 kr/år för hundägare (som också kan vara lånare).

När ni tar kontakt med varandra, tänk på följande:
+ var vänlig och personlig – berätta om dig själv men kom ihåg att ställa frågor till den du tar kontakt med för att försöka förstå varför det blir en bra match mellan lånare och hund/hundägare.
+ ha gärna lite tålamod – alla har vi en hel del att göra så ge varandra ett par dagar att svara. Det är också bra att ta kontakt med flera olika lånare/hundägare för då är chansen större att du får ett positivt svar.
+ skicka alltid ett svar – även om det är för att säga tack, men nej tack.

Tänk på att:
- detta är ingen betald hundvakttjänst – alla medlemmar i Låna en Hund ger sin tid och/eller hund helt gratis. Det betyder att man ger den tid man har, när man kan ge den. Ni kan inte förvänta er mer av varandra.
- lägg inte upp en profil och sen aldrig svara på förfrågningar – om du vill bli medlem och använda tjänsten så behöver du vara aktiv och hitta en lånare eller hund. Vi hjälper med att skicka nyheter om när nya hundar eller lånare dyker upp i ditt område. 

Hos Låna en Hund behöver du vara aktiv eller indikera att du inte är aktiv och då kommer din profil inte komma upp när andra medlemmar söker. Om Låna en Hund får in anmärkningar att en medlem aldrig svarar på förfrågningar kan Låna en Hund ta bort profilen och avsluta medlemskapet, läs mer i Användarvillkoren.

Kan alla se mina kontaktuppgifter?

Nej! Vi vill att det ska vara så säkert som möjligt att använda Låna en Hund. Det betyder att de personuppgifter du lägger in i profilformuläret är privat och används bara av oss inom administrationen för att att optimera Låna en Hund tjänster.

En annan medlem som är inloggad kan se ett ”Profilkort” för andra medlemmar. Profilkortet visar enbart:

Lånare Ägare
Namn Namn
  Hund(ar) namn
Kort beskrvining  Kort beskrivning
Bild Bild
Aktivitetsikon Aktivitetsikon

 
 
 

Hur vet jag att jag har fått ett meddelande?

Låna en Hund har en egen communikationsfunktion där medelmmar kan kommunicera med varandra. Om du får ett chattmeddelande, får du en notis till den e-mailadress du har angivit (den som meddelar dig i chatten kan inte se din mejl). Du kan då logga in och svara på meddelandet. Ni kan i princip förra all kommunikation inom chatten och även besstämma första träffen utan att ange er egen e-mejl, telefonnummer eller adress. Allt för att göra det så säkert som möjligt.

Låna en Hund är en platform och community för människor som älskar hundar och vi hoppas innerligen att alla medlemar vill det bästa för hunden, och inget annat. Men, för att vara säker är det viktigt att man lär känna hundägaren och hunden på ett lugn, säkert och positivt sätt vid första mötet. Vi rekommenderar därför starkt att ni:

• Bestäm träff vid en plats där hunden är van vid att vara så att den känner sig lugn och trygg i miljön.

• Ta en lugn promenad tillsammans och låt hunden lära känna dig i sin egen takt.

• Be hundägaren att ta med favoritleksak och/eller godis så att lånaren kan få leka och gossa med hunden.

• När ni känner er bekväm och ser att hund tycker om att vara med dig, bestäm er för nästa träff och se fram emot härliga stunder tillsammans med hunden.

Avsluta gratis medlemskap/ta bort profil

Man kan när som helst avsluta sitt medlemskap och ta bort sin profil genom att logga in, gå in på sin profil och klicka på "Redigera Profil". 

Då får du upp en meny på vänster sida och längst ner klickar man på "Avsluta konto". Bekräfta att du vill avsluta. Alla dina personuppgifter, text och bilder tas då bort. 

Avsluta en prenumeration

Man är premiummedlem i ett år från och med att man registrerade sitt bankkort och skapade ett premiummedlemskap. Första månaden är gratis och efter provperioden betalar man medlemsavgiften. Medlemskapet löper i ett år och man får sedan en e-mail som frågar om man vill fortsätta sitt medlemskap. 

Om man vill avsluta sitt premiummedlemskap och prenumeration innan gratisperioden går ut eller under medlemskapsåret så avslutar man genom att gå in på sin profil och klicka på "Redigera Profil (se bilden ovan).

Därefter går du till menyn på vänster sida och klickar på prenumeration. Där kan du sedan klicka på "Avsluta Prenumeration". Det är bara prenumerationen som avslutas. Du behåller din profil (den kan du ta bort enlit instruktionerna ovanför). 

 

Fortfarande frågor?

Mejla oss gärna om det skulle vara så att du inte har fått svar på dina frågor eller om du upplever ett problem.

Mejla oss

Promenadtips

Hundar älskar att gå ut och gå. Här kan vi tipsa varandra om bra promenadstråk, skogsutflykter och andra härliga platser du och hunden kan upptäcka i ert område.

Vi har även en länk till en sida som kan tipsa om caféer och restauranger som välkomnar hundar.

Läs våra promenadtips