Inlägg taggade med hundägarcertifiering.

Kan Hundar Drömma?

Hundar och drömmar

Hundar är underbara kompisar som ger så mycket glädje och kärlek i våra liv. De är lojala, lekfulla och alltid där för oss, oavsett vad. Men har du någonsin undrat vad som händer i en hunds sinne när de sover? Drömmer de, precis som vi gör?

Svaret är ja, det är mycket troligt att hundar drömmer. Faktum är att hjärnvågsaktiviteten hos hundar under REM-stadiet (rapid eye movement) av sömn liknar den hos människor, vilket är då de flesta drömmar inträffar. Så, precis som vi, kan hundar uppleva levande bilder och känslor medan de sover.

När hundar drömmer kan de göra ryckningar och göra ljud, precis som människor gör. Dessa rörelser och ljud liknar ofta de de gör när de är vakna, som att springa, skälla eller leka. Detta tyder på att de kan uppleva samma typer av aktiviteter och förnimmelser i sina drömmar som de gör i verkliga livet.

Men vad drömmer hundar om? Det är svårt att säga säkert, men det är troligt att deras drömmar påverkas av deras erfarenheter och omgivning. Till exempel kan en hund som spenderar mycket tid på att leka i parken drömma om att springa och leka med andra hundar. En hund som bor med en katt kan drömma om att jaga efter en kattvän.Det är också möjligt att hundar drömmer om sina ägare och det speciella band som de delar. Hundar är otroligt lojala och kärleksfulla varelser, och de bildar ofta djupa känslomässiga förbindelser med sina ägare. Så det är möjligt att de drömmer om att spendera tid med oss, mysa i soffan eller gå en promenad.

Sammanfattningsvis, hundar drömmer verkligen, precis som vi gör. Även om vi kanske aldrig vet exakt vad som händer i en hunds sinne när de sover, är det tydligt att deras drömmar troligen påverkas av deras erfarenheter och relationerna de har med oss. Så nästa gång du ser din lurviga vän rycka och göra ljud medan de sover, bli inte orolig – de drömmer bara en trevlig hund dröm!


Glad jul önskar teamet hos Låna en Hund

Börja från början

Hos Låna en Hund vill vi det bästa för hundarna. Därför vill vi att denna blogg ska handla om intressanta nyheter och information inom hundvärlden i Sverige så att alla som älskar hundar kan hitta den information de känner de behöver.

Så vi börjar från början – innan du skaffar eller börjar låna en hund! Vad är bra att veta? Låna en Hund tycker att man ska ha samma kunskap oavsett om man är hundägare eller hundlånare. Kärleken till hunden är självklart viktig men att ha en baskunskap om hundar så att man kan ta hand om hunden, träna den och undvika olyckor och skador är lika viktigt.

I år lanserades Hundägarcertifiering (hundagarcertifiering.se).  Det är en frivillig webbaserad utbildning som tagits fram av ett team hundexperter och professionella hundaktörer. Den ger en information om en massa olika aspekter kring hunden som är bra att veta, oavsett om man äger en hund eller ska ta hand om en hund då och då. Så som hundars beteende, deras hygien, deras ursprung, vad lagen säger om hundar, mm. En annan onlinekurs är Att Köpa Valp som Svenska Brukshundklubben erbjuder genom Studiefrämjandet som också ger samma typ av grundläggande kunskap.

Om du är hundlånare kan du notera i din profil att du har tagit hundcertifiering eller gått en annan kurs. Det kommer att göra dig mer attraktiv för hundägare eftersom de kommer att se att du har en bra grundkunskap om hundar och kan då känna sig tryggare när de lämnar hunden hos dig. Självklart ska ni träffas några gånger innan så att hunden är bekväm med att lämnas hos lånaren också. Du kan också läsa om din lånehunds ras på Svenska Kennelklubbens hemsida

Många lånare skaffar egen hund till slut, och då har man redan fått den grundkunskap, och övning med sin lånehund. Kunskap är bra för alla!