Inlägg taggade med aktivering.

Att hjälpa varandra

Att låna ut sin hund som hundägare behöver inte alltid att vara för att man behöver hjälp med hundpassning för att man själv inte kan ta hand om hunden. För ett par månader sedan gick en nära släkting till mig bort. Denna person, och hans familj står mig väldigt nära. De hade själva haft hund i många år men att ha hund har inte passat deras liv på några år. Hela världen kastades omkull för hans fru, barn och barnbarn. Så de har fått låna en av mina hundar då och då, i en vecka eller så. Det har hjälpt dem att bearbeta sorgen, få rutiner i vardagen och att kunna ha någon som alltid är glad att se dem, att ha någon att klappa när man känner att gråten kommer, och att en varm kropp brevidd i soffan och sängen.

Det är bevisat att hundar har en enorm påverkan på vårt mentala tillstånd. De minskar vår stress, kan hjälpa oss hantera smärta, är bra för vår psykiska hälsa, påverkar oss så vi blir på bättre humör, och gör så vi kan leva längre. Vi kommer ut i naturen, rör på oss och har lättare att börja prata med andra människor.

Så alla ni hundägare som låter era lånare ta hand om er hund även när ni kanske inte behöver hjälp, gör en enorm insatts för att människor ska må bättre!

Hur är det att låna en hund?

När man pratar med folk om Låna en Hund och vad hemsidan erbjuder så får vi väldigt många positiva reaktioner. Det kan vi också se på hemsidan då vi har många lånare som skapar profiler. Men hur är det att låna en hund? Det viktigaste är ju att man får till en bra relationen med hunden man ska låna, men även en bra relation med hundägaren. Som lånare har vi nog mycket erfarenhet av att träffa och lära känna nya människor, men mindre erfarenhet av att lära känna en hund.  

På hemsidan finns rekommendationer om hur man lär känna varandra, steg för steg. Vi har även en Checklista man kan använda för att få information om hunden från hundägaren. Men en bra relation bygger man upp med en hund genom samarbete, och främst lek och mys! Här kommer ett tips om en liten övning man kan göra med hunden efter att man låtit den nosa på dig och man märker den känner sig bekväm med dig. 

  1. Få till kontakt mellan er 

Ha flera godisar i handen 

Ha hunden framför dig - näsa mot nos 

När hunden tittar på dig – ge en godis och säg “bra” eller “rätt” 

Uppreppa 2-3 gånger. 

Snurra sedan lite till sidan så hunden måste flytta på sig så att komma framför dig igen – nos mot näsa.  

Vänta på att hunden kommer själv. Den brukar snabbt förstå var godiset är! Ge en godis igen när den kommit runt framför dig.  

Upprepa 2 –3 gånger. 

Lycka Till!!!! 

Sommar, sommar, sommar

Den refrängen kan vi alla och förknippas starkt med en svensk sommar då vi är ute så mycket som möjligt. För hundar är sommaren underbar också. Deras flock är ofta hemma mycket mer, vill vara ute och promenera eller leka, bada och bara hänga.

Just nu är det väldigt varmt i stora delar av Sverige, och lika mycket som vi vill hjälpa att dela med oss av våra härliga hundar, så vill vi dela med oss av alla goda råd som kommer från olika håll nu under sommaren.

Det är så klart viktigt att hundarna inte blir för varma. Hos Agria hittar man massa tips om hunden i värmen.

Lämna inte hunden i bilen om den inte kan stå helt öppen, i skuggan och med silverduk.

Man kan även hjälpa hunden att hålla sig sval genom att göra svala godbitar, till exempel, lägg hundgodis i en isbitshållare och fyll med vatten. Frys och ge till hunden att gnaga och slicka på. Många hundar tycker om vattenmelon; det kan man mixa och blanda med lite vatten och frysa också.

Men framförallt, ha skoj! Låt hunden bada! Ta härliga promenader i skogen och plocka bär! Sitt i skuggan men en sval drink och låt hunden tugga på ett tuggben. Och njut, njut, njut!

Hundpromenad

Vi fortsätter på motionstemat. Jag har nyligen blivit certifierad hundinstruktör med Svenska Brukshundklubben och har börjat hålla kurser. Ett område som alla frågar om är hundpromenader så jag tänkte dela med mig lite här eftersom Låna en Hund handlar mycket om att sammankoppla människor så att hunden kommer ut på fler promenader!

Vi människor går en promenad för att komma ut och få röra på oss. Vi vill ta in naturen runt omkring oss, kanske njuta av tystanden eller få chansen att lyssna på en ljudbok eller podd i lugn och ro.

Hunden ”går på promenad” för att de måste komma ut och göra sina behov, men de älskar också att vara ute för att röra på sig och ta in sin omgivning.

Så vi har väldigt lika behov (förutom toalettbesöken – hoppas jag!) men vi har väldigt olika sätt att tillfredställa dessa behov. Vi människor bestämmer oss ofta för exakt var vi ska gå och hur lång tid det tar. Hundar går mest efter sin näsa, bryr sig absolut inte var det leder dem eller hur länge de är ute innan de bestämmer sig för att ta sig hem. Så man måste få dessa två viljor att gå ihop.

Rekommendationen är därför - ska man gå en hundpromenad så är det hunden som för det mesta får bestämma takt och riktning – så länge det är säkert. Därför får man planera sin promenad lite gran innan man går ut.

  • Hur länge kan vi vara ute? Du kan då låta hunden vandra runt i sin takt och sin egen riktning till ni vet att nu måste vi vända för att hinna hem. Då får hunden gå i din takt.
  • Ska vi ta oss någonstans specifikt? Lägg till lite mer tid så att hunden får lite mer tid på sig vid alla fläckar på vägkanten, längst ut på ett grässtrå eller vid varje lycktstolpe den går förbi.
  • Om man har ont om tid så är det bättre att låta hunden lukta och få sina toalettbesök än att gå en specifik runda. Många hundar lär sig att kissa och/eller bajsa vid specifka ställen om man går i samma område ofta. Använd det så du vet att du tillgodoser hundens behov i den tid du har.

Här är också lite tips från Fredrik Steen

Hoppas ni alla får härliga promenader!