Så många beslut!

Jag ville ha denna blogg Hundnytt på hemsidan för det finns så mycket vi vill berätta om när det gäller Låna en Hund och hundar generellt. Men eftersom det finns så mycket skoj och intressant att skriva om så är det också svårt att bestämma sig, lite som när vi står inför valet – vilken hund vill jag ha?!?!

Förra inlägget handlade om bra kunskap att ha innan man blir hundägare eller hundlånare. Den kunskapen är generell och gäller alla hundar. Men vad ska man tänka på i nästa steg, när man väl ska välja vilken typ av hund jag vill äga eller låna.

Jag älskar amerikanska staffordshire terriers, eller amstaffs, eller staffies, som de också heter. Jag tycker de alltid ser så glada ut och alla amstaffs jag har träffat är så goa, snälla, och älskar att leka. De tycker om att sova länge på morgonen, det gör jag också! Men den typen av hund passar inte in i mitt liv och familj. Det är en vakthund och vi bor i ett område där det finns mycket hundar och mycket folk som rör sig omkring oss. Vi har också många vänner (särskilt barn) och familj som vi hälsar på och som kommer hem till oss. Även om jag vet att hundar som är vaktraser kan vara underbara familjehundar, så finns det bättre hundraser eller blandningar som passar in i vårt liv.

Vill du ha en soffpotatis, eller en maratonlöpare? Vill du ha en hundkompis som kan vara med dig överallt eller tycker du själv om att vara mera själv med din hund? Vill du ha en snäll promenadkompis vid din sida, eller en hund som vill aktiveras?

Som vi berättade i förra inlägget, läs gärna om rasen hos Svenska Kennelklubbens hemsida. Om det är en blandras, fråga hundägaren/uppfödaren om vilka raser som är i hunden. Det är viktigt för alla att hunden, ägaren och lånaren passar varandra.

Månadens tips:

Har ni sett nya hunddejting appen DogDater? Där kan man hitta en ny hundkopis till sin hund!

Börja från början

Hos Låna en Hund vill vi det bästa för hundarna. Därför vill vi att denna blogg ska handla om intressanta nyheter och information inom hundvärlden i Sverige så att alla som älskar hundar kan hitta den information de känner de behöver.

Så vi börjar från början – innan du skaffar eller börjar låna en hund! Vad är bra att veta? Låna en Hund tycker att man ska ha samma kunskap oavsett om man är hundägare eller hundlånare. Kärleken till hunden är självklart viktig men att ha en baskunskap om hundar så att man kan ta hand om hunden, träna den och undvika olyckor och skador är lika viktigt.

I år lanserades Hundägarcertifiering (hundagarcertifiering.se).  Det är en frivillig webbaserad utbildning som tagits fram av ett team hundexperter och professionella hundaktörer. Den ger en information om en massa olika aspekter kring hunden som är bra att veta, oavsett om man äger en hund eller ska ta hand om en hund då och då. Så som hundars beteende, deras hygien, deras ursprung, vad lagen säger om hundar, mm. En annan onlinekurs är Att Köpa Valp som Svenska Brukshundklubben erbjuder genom Studiefrämjandet som också ger samma typ av grundläggande kunskap.

Om du är hundlånare kan du notera i din profil att du har tagit hundcertifiering eller gått en annan kurs. Det kommer att göra dig mer attraktiv för hundägare eftersom de kommer att se att du har en bra grundkunskap om hundar och kan då känna sig tryggare när de lämnar hunden hos dig. Självklart ska ni träffas några gånger innan så att hunden är bekväm med att lämnas hos lånaren också. Du kan också läsa om din lånehunds ras på Svenska Kennelklubbens hemsida

Många lånare skaffar egen hund till slut, och då har man redan fått den grundkunskap, och övning med sin lånehund. Kunskap är bra för alla!

Hundvakt, dogwalker, hundpensionat, hunddagis, mobilthunddagis, bonusmatte!

Hundvakt, dogwalker, hundpensionat, hunddagis, mobilthunddagis, bonusmatte! Kär tjänst har många namn!

Just nu är det semester men den börjar närma sig sitt slut. Vi hoppas ni har fått njuta och mysa med er hund, kanske en ni har passat, eller fått besök av i sommar.

Idag berättar Dagens Nyheter om hur olika hundorganisationer befarar att flera hundar kommer att lämnas in för omplacering när ägarna inser att de inte kan få vardagen för familj, arbete, skola och hund att gå ihop.

I Sverige har vi tur att det finns så många olika hundtjänster. Hundpassningssektorn har utvecklats enormt de senaste åren med fler och fler hunddagis, dogwalkers och hundvakter som etablerar sig. Och det är inte så märkligt med tanken på att hundägandet öker hela tiden i Sverige. I den perfekta världen så vet vi att alla hundägare vill vara med sin hund hela tiden. Men verkligheten med jobb, handla, resor och annat gör att då och då, eller även regelbundet, behöver man hjälp med att motionera hunden och se till att den kommer ut.

Vad vi hoppas att Låna en Hund kan erbjuda är möjligheten att skapa ett litet nätverk av några personer i ditt närområde som älskar hundar och vill hänga med din hund, helt gratis, för att de älskar hundar. Fler och fler arbetar hemma. Studenter har lämnat sin familjehund i hemstaden och vill ha sällskap i sin studiestad. Hundvana pensionärsparet vill ha frihet att resa men vill också hänga med en hund när de är hemma. Barnfamiljen som älskar att vara ute i naturen vill ha hund men får inte ihop det i vardagen.

Men det tar tid att etablera ett bra nätverk av hundälskar åt sin hund. Man måste testa sig fram.

Om du är hundägare, titta in hos oss och se vilka hundlånare det finns i din närhet som kanske skulle kunna vara till hjälp då och då. Om du är en hundälskande hundlånare, skapa en profil och berätta om varför just du vill hjälpa till.

Sveriges nya Hundcommunity

Tänkte att vårt första inlägg skulle berätta om hur Låna en Hund kom till, och vad vi hoppas det ska leda till. 

För 3 år sedan skaffade jag, Susanne, en valp som heter Jack. Jag hade tur, han fick följa med mig på jobbet de första 4 månaderna men när han var runt 6 månader blev kontorslivet för lugnt för honom. Efter ett par turer hittade vi ett bra hunddagis och jag fick gå till jobbet själv.  
 
Jag arbetade då vid Gärdet i Stockholm och även om jag fortsatt mina lunchpromenader utan Jack så tänkte jag, Östermalm är Stockholms hund tätaste område. Det måste finnas massor av hundar i dessa lägenheter som vill gå med mig på lunchen, men hur ska jag hitta dem? Sökte på Internet och hittade inget i Sverige men en engelsk hemsida dök upp, Borrow My Doggy och tänkte det där borde vi ha i Sverige! 

Så ett år senare lanserade vi Låna en Hund. Vi vill föra samman de som inte kan ha hund med de som har hund. Och med “inte kan ha hund” menar vi alla som älskar hundar men som av olika anledningar inte kan ha en hund just när de önskar att de hade en. Som jag på mina lunchpromenader. Eller familjen som inte har tid men då och då hade det passat. Studenten som växt upp med familjehunden men har nu flyttat hemifrån och bara längtar efter den där våta kyssen på näsan. Eller ni som precis har förlorat er älskade fyrbenta vän men vill vänta innan ni hittar en ny vovve. 

För er som har hund tänker vi att det är skönt att ha ett litet nätverk av folk som kan hjälpa passa hunden då och då. Man behöver alltid hundpassning när man ska på semester eller iväg på en arbetsresa, men vi tänker även på de där kortare stunder också. Tänk att efter jobbet direkt kunna gå på bio och äta middag ute, i lugn och ro då din hundlånare har hunden hela kvällen. Eller när din hundlånare frågar om de kan ta din hund på en härlig långpromenad i skogen och du kan få åka och handla utan att tänka ”måste hem och gå med hunden!”. Låna en Hund kan vara ett alternativ till hunddagis eller dogwalker. Fler människor arbetar numera hemifrån och den trenden kommer fortsätta! 

Hundarna hos Låna en Hund har varit på sommarsemester i skärgården, fått fika hemma hos en farmor som älskar hundar, vandrat en helg medans ägaren fixat båten, gjort att varje torsdag eftermiddag är något man längtar efter och bryter upp ensamheten. 

Målet är att skapa små hundcommunities över hela Sverige med en hund i centrum. Lyckliga vovvar som får mer motion, mer stimulans och mer mys. Lyckliga människor som får bättre hälsa (psykiskt och fysiskt) av att få vara med hundar och att veta att deras hund mår bra medans de kan göra annat. 

Vi ser fram emot att nå målet tillsammans med er alla hundälskare!