Hundpromenad

Vi fortsätter på motionstemat. Jag har nyligen blivit certifierad hundinstruktör med Svenska Brukshundklubben och har börjat hålla kurser. Ett område som alla frågar om är hundpromenader så jag tänkte dela med mig lite här eftersom Låna en Hund handlar mycket om att sammankoppla människor så att hunden kommer ut på fler promenader!

Vi människor går en promenad för att komma ut och få röra på oss. Vi vill ta in naturen runt omkring oss, kanske njuta av tystanden eller få chansen att lyssna på en ljudbok eller podd i lugn och ro.

Hunden ”går på promenad” för att de måste komma ut och göra sina behov, men de älskar också att vara ute för att röra på sig och ta in sin omgivning.

Så vi har väldigt lika behov (förutom toalettbesöken – hoppas jag!) men vi har väldigt olika sätt att tillfredställa dessa behov. Vi människor bestämmer oss ofta för exakt var vi ska gå och hur lång tid det tar. Hundar går mest efter sin näsa, bryr sig absolut inte var det leder dem eller hur länge de är ute innan de bestämmer sig för att ta sig hem. Så man måste få dessa två viljor att gå ihop.

Rekommendationen är därför - ska man gå en hundpromenad så är det hunden som för det mesta får bestämma takt och riktning – så länge det är säkert. Därför får man planera sin promenad lite gran innan man går ut.

  • Hur länge kan vi vara ute? Du kan då låta hunden vandra runt i sin takt och sin egen riktning till ni vet att nu måste vi vända för att hinna hem. Då får hunden gå i din takt.
  • Ska vi ta oss någonstans specifikt? Lägg till lite mer tid så att hunden får lite mer tid på sig vid alla fläckar på vägkanten, längst ut på ett grässtrå eller vid varje lycktstolpe den går förbi.
  • Om man har ont om tid så är det bättre att låta hunden lukta och få sina toalettbesök än att gå en specifik runda. Många hundar lär sig att kissa och/eller bajsa vid specifka ställen om man går i samma område ofta. Använd det så du vet att du tillgodoser hundens behov i den tid du har.

Här är också lite tips från Fredrik Steen

Hoppas ni alla får härliga promenader!

Mera Motion!

Det har skrivits en hel del om hur hundar inte får tillräckligt med motion idag. Det är svårt att säga exakt hur mycket motion en hund behöver, de är alla så olika, men att de måste få röra på sig ordentligt minst 1 till 2 timmar om dagen är säkert. Enligt en undersökning av YouGov så får fler än varannan hund mindre än 1 timmas motion om dagen. Vi vet själva vad för lite motion medför oss människor, och precis samma problem får våra hundar. Både fysiska och mentala åkommer!

Nu när pandemin är över så är flera tillbaka på sina arbetsplatser, och den där "coronavalpen" som många skaffade får nu stanna hemma och inte röra på sig lika mycket. Så se till att planera in motion för hunden. Och det är det Låna en Hund kan hjälpa till med!

En hundlånare ger alltid din hund mer tid och aktivitet än vad du oftast hade lagt ner själv med hunden eftersom de bestämmer sig för att ge din hund sin tid, vill leka, promenera, mysa och gosa med den under den korta tid den är tillsammans med den. Och du som hundägare vet att du ger din hund det lilla extra som du kanske inte alltid har tid med.  

Här kan ni läsa och se klipp om detta ämne:

Brukshunden

TV4 - Fredrik Steen

Agria

Och om ni behöver en ursäkt för att komma ut så anmäl er till Agrias Hundpromenad den 21-22 maj 2022 så hjälper ni även hemlösa hundar hos Hundstallet! Win win för alla!

Nytt År 2022!

Gott Nytt År! Så här i början av året har vi ny energi och en massa inspiration till nya idéer för hemsidan och Låna en Hund tjänsten. Hundägandet i Sverige fortsätter växa och vi kan se att behovet av att hitta hjälp lite då och då växer också eftersom vi fortfarande lever med pandemin och möjligheten att jobba och studera hemifrån kommer nog att stanna kvar. För samma anledningar betyder det att flera människor, som tar det rätta beslutet att de inte själva har tid att ge en hund ett värdigt liv, kan umgås med hundar och hjälpa en hundägare då och då.

Låna en Hund har skapat många fina, nya relationer under 2021 och kommer fortsätta göra det framöver också. Till exempel Linda och hennes syster som lånar Ellie och Jack då och då när de går sina långa promenader i skogen. Det ger Ellie och Jacks ägare lite mer egen tid till annat vissa dagar. Det skapar även en relation mellan dem alla så det känns tryckt att lämna Ellie och Jack hos Linda en längre tid om så behövs.

På tal om inspiration så har vi tidigare berättat att Låna en Hund kom till efter att vi hittade en liknande tjänst i England, Borrow My Doggy. Vårt mål är att genom Låna en Hund, skapa små och starka communities med hunden i centrum. Genom det gemensamma intresset för hunden skapar man nya bekantskaper och relationer i sitt närområde. Det är ett sätt att hitta nya vänner, kanske även kärlek

Nu är det jul igen!

Vi börjar närma oss jul och i år är den många nya hundägare som firar sin första jul med hund. Det är skoj att ha en ny familjemedlem att fira tillsammans med. 8 av 10 hundägare köper julklappar till sin hund, kommer du göra det? Och hur många köper en present till sin lånehund, eller en hund som finns i den större familjen och vänskapskretsen man kanske ska fira jul med.

I detta blogginlägg tänkte vi inspirera er lite och tänka på andra typer av presenter än ett stort tuggben eller en leksak, lite allt möjligt till en hund eller en hundälskande hundlånare. Notera att vi inte har något betalt samarbete med de vi länkar till nedan, det är bara förslag på sådant vi har sett och testat själva.

Tänk även på att när man har etablerat en relation med sin lånehund och ägaren så kan man kanske lära sig något nytt tillsammans med sin lånehund.

Har ni sett hemsidan www.bakamedmatte.se Här finns en massa bra hundvänliga recept (titta på godisgranarna – helt fantastiska!), man kan köpa formar för att göra egna hundkakor och annat pynt och skoj.

En annan fantastisk present så här i vintertid är aktiveringsmattor. Titta på https://www.facebook.com/jfcraftssweden som gör handgjorda aktiveringsleksaker i fantastiska färger som du kan välja själv.

Att ge bort en gåva till Hundstallet, Hundar Utan Hem eller en annan djurorganisation är också en superbra present. Alla hundälskare vill hjälpa hundar och man kan köpa gåvekort hos de flesta organisationer. Du gör hundälskaren glad och ser till att en hund får en möjlighet till en andra chans.

En annan idé är att köpa en kurs hos en hundtränare eller Brukshundklubb. Det finns allt ifrån ”prova på” och hela kurser. Alla hundar mår bra av att aktiveras, och så här på vintern är det roligt att gå en kurs som är inomhus, som Nosework. Eller köp en onlinekurs hos en av Sveriges alla fantastiskt duktiga tränare. Leta efter kurser nära där hundägaren eller hundlånaren bor.

Vad ni än gör i jul så önskar vi er alla ett fantastiskt julfirande med er hund/lånevovve och allt gott inför 2022!